Sportsko srce otoka Hvara snažno kuca!

U nastavku prenosimo integralni tekst Igora Duževića - Bublija koji je našao za shodno prokomentirati mlade sportaše otoka Hvara. Lijepa priča :-)


Neobičnu priču na sportskim terenima našeg otoka doživjeli smo nedavno prateći forsku nogometnu ligu i drugu hrvatsku rukometnu ligu - jug, priča se odigrala prije desetak dana, a u njoj glavni akter bio je Grgo Matković iz Vrbanja. Grgo je i niogometaš NK Varbonj i rukometaš RK Jelsa, između svega ostalog čime se ovaj zaljubljenik u naš otok bavi…., - Grgo je u jednom vikendu igravši nogomet postigao za svoju momčad Varbanja pobjednički gol a poslijepodne nastupajući za RK Jelsa u dvorani na Pelinju pogodkom u posljednjim trenucima utakmice donio svojoj momčadi izjednaćujući rezultat protiv favorizirane momčadi RK Dubrovnik. Podatak vrijedan anala otočkog sporta...Potraživši Grgota u Varbanju želeći iz prve ruke saznati kolika je to ljubav prema sportu i kako mu polazi za rukom biti uspješan u dva sporta ( i u rukometu i u nogometu) ugodno smo se iznenadili - naime, Grgo ne samo da je uspješan rukometaš i nogometaš već je i trener mladih kategorija jelšanskih rukometaša, mladi, kako je to danas moderno reći: “poduzetnik”, - promotor otočkih ljepota s vlastitom agencijom za prvenstveno “biciklistički turizam” ( koji, po riječima ovog momka je još neotkriven po cijelom našem otoku i koji skriva neslućene mogućnosti te turističke ponude s našeg otoka…), Grgo nam se skromno pohvalio i činjenicom kako je on jedan od rijetkih vodiča baš za biciklistićke ture. Prepun ideja i inicijativa, i u sportu i u turizmu, Grgo nam vraća nadu da nije sve tako crno na otoku i da vrijedi ostati na škoju, i uz rad, rad i samo rad, uspjeh pokuca na vrata kad tad. Sportski rezultati kompletnih ekipa i rukometaša Jelse i nogometaša Varbanja dokaz su tome i primjer svima nama na otoku!

Grgo, skroman kakav jeste nije nam želio posebno isticati samog sebe, u njegovom društvu zatekli smo i Josipa Jakelića iz Starog Grada, također aktivnog i rukometaša i nogometaša (Josip je član RK Jelsa i HNK Jadran iz Starog Grada) te velikog zaljubljenika u “vodene sportove”, vaterpolo i plivanje  - te smo priču nastavili otvarajući mnoge teme, ponajviše vezane uz sport te kako je mladim ljudima na otoku koji ne štede sebe u radu sa najmlađima, koliko razumijevanja i suradnje pronalaze i od općinskih/gradskih struktura i kod obitelji, prijatelja i kolega u rukometu i nogometu… - i jedan i drugi naravno nisu nam se požalili, ponosni su i na svoje prijatelje iz klubova, na svoje obitelji,  o jedinicama lokalne samouprave….samo su nam kratko rekli “vjerujemo da će tamo netko prepoznati naš rad s djecom”.

Želja autora teksta bila je predstaviti i Grgu i Josipa te samo na kraju krajeva odlučili, da uključimo mikrofon i njih dvojica da nam ispričaju ukratko svoju  analizu sportskih susreta….

Obojica igrači Rukometnog kluba Jelse (odnosno igrači i nogometnih klubova Jadran te Vrbanj) sa svojm kolegama u Rukometnom klubu pokušavaju vratiti slavne dane jednog od najtrofejnijih klubova otoka Hvara.

„Evo još jedan tjedan u sportskoj godini na Hvaru je za nama u kojem je trofej nogometnog prvaka Hvara sve bliži momčadi Jelse. U uzbudljivoj utakmici 12. kola na travnjaku u Jelsi, ekipa NK Vrbanj je vratila prvenstvo u ponovnu neizvjesnost sve do 88. minute. Nažalost, mala nesmotrenost u obrani naše momčadi dovela je Jelsu još bliže osvajanju prvenstva.


Međutim, u analizi rukometnih događanja, momčad Jelse ponovno iznenađuje na gostujućim terenima. U ovotjednom međuotočkom derbiju ponovno smo savladali Korčulu te s pravom na optimizam dočekujemo ekipu RK Olimpije iz Vodica koja drži drugo mjesto tablice, odnosno korača prema prvoj ligi.

Uz veliki trud i napor novoizabrane uprave RK Jelse nadolazeću utakmicu smo organizirali u večernjem terminu (subota 18:00 h) kako bi dočekali gostujuću momčad u ponovno uzavreloj atmosferi u „Pelinju“.- izjavio je Matković.

U zasigurno istom viđenju sporta odnosno „problema“ na koji nailaze otočki sportski klubovi koji dugi niz godina predstavljaju Hvar u najboljem svijetlu na kopnu nastavljamo analizu….,o mladosti sa otoka koja svoje sportske vještine prakticira u brojnim sportovima. Uz plivačke, biciklističke, nogometne, rukometne i brojne druge aktivnosti Josip i Grgo su napravili kratki osvrt na početak svojeg rukometnog druženja. Naime, generacija ’91./'92. uz pomoć iskusnog Josipa, Kristijana Carića te nikad prežaljenog,  rano preminulog kapetana Marina Draganića je već sa svojih 15 godina osvojila 3. HRL-jug.  S obzirom na brojne nedostatke igrača (škola, fakultet, posao), a pritom i dugi nedostatak nadolazećih mladih snaga, klub je imao tešku misiju ostanka u višem rangu. Međutim, nikad za njega teškim naporom, Dobrinko Bojanić je uvijek pronalazio rješenja kako bi klub iz „Pelinja“ postavio na noge.
Na samom početku 2016. u klub ulaze mlade snage te je na mjesto novog predsjednika izabran Krsto Barbić. U suradnji generacije '91./'92. (Gamulin, Grgičević, Matković, Mileta, Marijan) započeli su rad sa najmlađim generacijama (Mini - rukometna škola). Uz rad sa najmlađim generacijama, sustavno se radi i sa dvije kadetske momčadi koje također nastupaju u dalmatinskim kadetskim ligama.

Uz  rukometnu priču koja je aktualna ovih dana na otoku te analizu svih klubova koji prezentiraju Hvar po čitavoj Hrvatskoj dotaknuli smo se i Josipovih mališana koji su u zadnjem vikendu u Zadru prezentirali hvarske plivačke sposobnosti. Zasigurno, svima poznati „Jaki“ već dugi niz godina svojim kvalitetnim radom u Starom Gradu vodi  VK Faros te PK For. U sličnoj situaciji kao i RK Jelsa pronalazi rješenja kako bi klubove ostavio stabilnim.

U optimizmom ispunjenom satu druženja sportskih fanatika našeg škoja zaključujemo sportsku analizu u nadi i želji za još boljim sportskim životom na Hvaru.

Za OH: Igor Dužević - Bubli

Galerija

Nazad na vijesti

Anketa

VIRTUAL TOUR HVAR