FNL - Varbonj ugasio Vatru i isvojio naslov!

Nakon reportaže na našem portalu o „strancima“ nogometašima na otoku Hvaru, par redaka posvetit ćemo i nekim od nogometaša kluba koji po prvi puta osvaja prvenstvo otoka Hvara, a posebno o aktualnom golmanu NK Varbonj iz Vrbanja – Miri Jerkoviću.
Skromni momak iz Vrboske, „varbonjski zet“ sa stanom u Starom Gradu sigurno je jedna od
zanimljivijih ikona „varbonjskog“ nogometa, i ne samo varbonjskog.
Desni bek, zatim napadač, a danas čuvar mreže NK Varbonj može se pohvaliti jedinstvenim primjerom, i to ne samo za otok Hvar i otočki nogomet.
Ne tako davno, točnije 1998/99. godine, Miro je kao napadač Varbanja osvojio titulu najboljeg strijelca forske nogometne lige s postignutih 25 golova, a danas – u sezoni 2014/15 suvereno je vladao otočkim terenima kao vratar. Uz samo 5 ( dva kola prije završetka prvenstva) primljenih golova nosi epitet najboljeg vratara forske lige. Zasigurno primjer za nogometne anale.

Miro Jerković je prve nogometne korake napravio u NK Varbanju pod paskom iskusnog varbonjskog  veterana i nogometnog znalca u svakom pogledu, Darka Stipetića, danas
umirovljenika – člana generacije  varbonjskih nogometaša koji su ostavili dubok trag u otočkom nogometu.
„Zapovjednik“ obrane Varbanja  kapetan Ivan Vidošević neosporni  je autoritet na terenu momčadi prvaka i zajedno u tandemu s Krunom Kovačićem iz Vrboske čini neprobojni stoperski par NK Varbonj. U napadu Varbanja glavnu riječ u „trpanju“ protivničkih mreža vodili su Ivo Pavičić-Ivelja, Jakša Nejašmić i Darko Matijević. Glavni autoritet i jedan od „krivaca“ za povijesni uspjeh Varbanja zasigurno je trener Pero Vidović iz Dola na Hvaru koji nisku svojih trenerskih ( a i igračkih) uspjeha s Jadranom i Slogom zaokružuje kao
trener NK Varbonj uz asistenciju svojeg pomoćnika Tomislava Bogdanića iz Starog Grada.
Premalo je mjesta za spomenuti sve igrače i članove Uprave kluba koji su sudjelovali u ovom uspjehu , te ćemo se za ovaj put zadržati samo na gore spomenutim igračima i funkcionerima kluba.
NK Varbonj svoj prvi trofej ove generacije osvojio je na Memorijalu Tomislav Moškatelo 2007.godine pobijedivši u finalnoj utakmici protiv Dalmatinca rezultatom 3:1. I na memorijalu 2015.godine Varbonj je osvojio turnir pobijedivši u finalu Slogu.
Osvajanje prvenstva otoka Hvara NK Varbonj je možda mala stvar za nogomet, ali svatko tko je imalo vezan uz otok i otočki nogomet prepoznat će u ovom uspjehu veliku stvar za Vrbanj i sve Vrbanjane. To posebno vrijedi za sve one nekadašnje nogometaše koji su nastupali za ovaj klub još iz vremena kad je klub  nosio imena Herkules, VSK i  Partizan.
Spomenut ćemo samo neka od imena nogometaša, jer svako nabrajanje bilo bi nezahvalno zbog mogućnosti izostavljanja bilo kojeg imena, a zaista svatko tko je ikada nastupio za klub iz Varbanja zaslužio je da bude spomenut…
Među prvim nogometašima u Varbanju nailazimo na imena Vlade Lušića i Živka . U njihovo vrijeme je i osnovan je klub imenom Herkules, a malo potom i VSK za kojeg je nastupao i Josip Justinijanović – jedna od najboljih igrača iz tog vremena.

Nakon drugog svjetskog rata klub mijenja ime u NK Partizan i pod tim imenom nastupa u prvenstvima otoka Hvara. Nakon Domovinskog rata, za vrijeme kojega prestaju sportske aktivnosti na nogometnim terenima, u Varbanju se 13.12.1995. osniva Športsko društvo
VARBONJ, koje stavlja u funkciju novo nogometno igralište. Time započinje dio nove povijesti nogometnog kluba Varbonj koje kulminira osvajanjem prvenstva 2015. godine.

NK Varbonj je današnjom pobjedom u Jelsi  protiv Vatre potvrdio osvajanje naslova prvaka forske nogometne lige i u posljednja dva kola igrat će za prestiž. Iduće kolo se odigrava sljedeći vikend u Vrbanju protiv SOŠK-a, a zatim se u posljednjem kolu priprema velika fešta u Starom Gradu.
Varbonj igra protiv Sloge koja je u prilici zabilježiti također veliki uspjeh, visok plasman na konačnoj tablici lige, što u posljednjih nekoliko sezona klubu Sloga nije uspijevalo.  Današnju pobjedu Varbanja pratio je veliki broj gledatelja i do prvog gola kojeg je postigao Jakša
Nejašmić gledali smo tešku, „rovovsku“ utakmicu. Nakon vodećeg gola Varbonj se oslobodio  i do kraja s još dva gola Darka Matijevića potvrdio ovogodišnjeg prvaka otoka Hvara. Lanjski prvak Jadran iz Starog Grada trenutno je na šestom mjestu i do kraja prvenstva i vodit će mrtvu trku sa Slogom za „bolju“ poziciju na kraju sezone .
Neriješen rezultat u subotu na gostovanju protiv Vrisnika (0:0)  omogućio je gradskom rivalu Slozi da i nadalje ostane ispred Jadrana unatoč činjenici što je Sloga bila slobodna ovo kolo.
Levanda je u Hvaru pobijedila Jelsu rezultatom 2:0, no kiks sa sportskim iskaznicama u prošlom kolu izbacio je Levandu iz teoretske utrke s Vrbanjom za naslov. SOŠK je u današnjoj prvoj utakmici u Jelsi pobijedio Mladost rezultatom 2:0, što je sveukupno nedovoljno za ugroziti vodeći Varbonj. U sljedećom kolu upravo danas promovirani prvak Varbonj dočekuje SOŠK na svom igralištu i očekujemo praznik nogometa u susretu
ekipa iz susjednih mjesta otoka Hvara.
 

Rezultati 15.kolo FNL:

 • Vrisnik – Jadran  0:0
 • SOŠK – Mladost 2:0
 • Levanda – Jelsa   2:0
 • Vatra – Varbonj   0:3


TABLICA FNL:

 • 1.VARBONJ          14 10 4 0 32 5  34
 • 2.LEVANDA         15 8 2 5 35 26  26
 • 3.SOŠK                  14 8 2 4 27 18  26
 • 4.SLOGA               14 6 3 5 28 26  21
 • 5.JADRAN             14 5 5 4 29 21  20
 • 6.JELSA                 14 6 2 6 24 28  20
 • 7.MLADOST         15 4 3 8 22 33  15
 • 8.VRISNIK            14 4 1 9 16 30  13
 • 9.VATRA              14 2 0 12 12 38  6

Raspored pretposljednjeg kola FNL:

 • Jelsa - Vrisnik
 • Jadran - Vatra
 • Varbonj - SOŠK
 • Mladost - Sloga

Za OH: Igor Dužević - Bubli

Galerija

Nazad na vijesti

Anketa

VIRTUAL TOUR HVAR